Federația Sindicatelor din Stiria avertizează: „Femeile riscă să cadă în sărăcie!”

Problemele sociale nerezolvate sunt puse pe masa Guvernului de ÖGB!

Explozia costurilor, recunoașterea îngrijirii ca muncă grea și îmbunătățiri în învățământul primar – acestea sunt problemele asupra cărora membrele Federației Sindicale ÖGB din sud-estul Stiriei atrag atenția autorităților! Ele insistă asupra situației dificile a angajaților de sex feminin din regiune și a solicitărilor lor de la standul lor de informare din piața principală din Feldbach.

Femeile câștigă încă mult mai puțin ca bărbații!

Multe femei riscă să cadă în sărăcie, potrivit reprezentanților ÖGB, care au primit sprijin de la secretarul regional al organizației sindicale, Karl Heinz Platzer, la standul de informare de pe piața principală din Feldbach. Procentele ridicate ale muncii cu fracțiune de normă și veniturile mici înseamnă că femeile sunt printre principalele victime ale creșterii vertiginoase a prețurilor.

„Femeile din Austria câștigă încă mult mai puțin decât bărbații, motiv pentru care costurile explozive în domeniile locuințelor, energiei, alimentelor și mobilității reprezintă o povară specială pentru femei și, în special, pentru mamele singure!” – arată, revoltată, Manuela Leitgeb, președintele organizației ÖGB pentru femei din Sud-estul Stiriei. Multe femei nu au de ales decât să lucreze cu jumătate de normă, pentru a echilibra munca și familia. „O soluție ar fi extinderea ofertelor de educație pentru copii la prețuri accesibile și un drept legal la un loc de îngrijire a copiilor de la prima zi de naștere, precum și eliminarea TVA-ului la alimente și creșterea salariului minim la 1.700 de euro !” – spune și secretarul regional al ÖGB, Karl Heinz Platzer, cu cereri și sugestii concrete.

Un deziderat imperios: recunoașterea statutului de muncă grea pentru activitatea asistentelor sociale!

Îndeplinirea sarcinilor grele, ajutarea zilnică a persoanelor bolnave sau chiar pe moarte și ture lungi și neregulate! Iată motivele pentru care îngrijirea este o muncă grea! Cu toate acestea, asistentele nu au dreptul la o pensie de angajat cu muncă grea, arată Leitgeb.

„Sunt locuri de muncă epuizante din punct de vedere psihologic și altele care sunt extrem de solicitante din punct de vedere fizic! Asistența medicală implică ambele: ridicarea pacienților în și din pat de nenumărate ori pe zi, ore de lucru lungi, neregulate și prea puține pauze!” – explică el. În plus, există adesea și suferința celor care au nevoie de îngrijiri ,care caută consolare de la asistentele lor, explică Manuela Leitgeb. Un din solicitările asistentelor sociale este includerea generală a stresului psihologic excepțional în Ordonanța privind munca grea. „În prezent, doar îngrijirea paliativă este recunoscută ca muncă stresantă, din punct de vedere psihologic! Nu se ia în considerare munca de noapte, doar schimbarea dintre zi și noapte, la fel de puțin stresul fizic și psihic multiplu!”- adaugă Karl Heinz Platzer.

Îmbunătățiri necesare și în învățământul primar!

„Ceva trebuie să se schimbe imediat în domeniul educației primare, pentru că din ce în ce mai mulți colegi din instituțiile de educație și îngrijire a copiilor se gândesc să renunțe!” – precizează secretarul regional al Federației Sindicatelor din Austria (ÖGB-n.n), Karl Heinz Platzer.

„Avem nevoie de grupe mai mici pentru a putea răspunde cu adevărat copiilor și nevoilor acestora! Asta necesită mai mult personal și mai mult timp pentru munca de organizare, pregătire și management. De asemenea, ar fi o problemă și timpul de lucru, unul adecvat nivelului înalt de responsabilitate, pentru a face posibilă plata tuturor grupurilor profesionale din instituțiile de educație și îngrijire a copiilor”, spune Maria Hauer, ea însăși managerul unei grădinițe și președintele reprezentantului personalului din Educația primară din municipiul Feldbach.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    Școala parohială „Sf. Antonie” de la Viena se desfășoară după un nou concept

    Începând cu luna septembrie 2024, activitățile Școlii parohiale a Parohiei „Sf. Cuv. Antonie cel Mare” din Viena se desfășoară după un nou concept, potrivit sfantonie.at. În toți cei 10 ani…

    Două românce au fost implicat într-o escrocherie uriașă în Austria

    Două românce sunt implicate într-o escrocherie uriașă în Austria! Rețeaua infracțională din care făceau parte a provocat un prejudiciu de 2,5 milioane de euro. Banii au fost obținuti prin credite…