Stai afară, întărește-ți imunitatea!

Un studiu al cercetătorilor finandezi arată beneficii uimitoare asupra imunității copiilor care petrec zilnic două ore în natură!

Câteva grădinițe finlandeze au ținut copiii de 3-5 ani într-un mediu forestier și, în nici 30 de zile, aceștia au prezentat înmulțirea consistentă a celulelor T (limfocitele paznici ai organismului) și alți markeri importanți de creștere a imunității naturale.

„Am descoperit că microbiomul intestinal al copiilor din creșele verzi era similară cu microbiomul intestinal al copiilor care vizitează zilnic pădurea”!, a explicat cercetătoarea Marja Roslund de la Universitatea din Helsinki. Colegul său universitar și de studiu, Aki Sinkkonen a adăugat: „Contactul cu natura previne tulburările sistemului imunitar, cum ar fi bolile autoimune și alergiile. Cel mai bine ar fi dacă copiii s-ar putea juca în bălți și toată lumea ar putea săpa pământ organic”.  Se știe că în rural există mai puține cazuri de astm și alergii.

Asta arată ceea ce știm de milenii: că un mediu microbiologic bogat ne ține sănătoși. Invers, o pierdere a biodiversității în zonele urbane, constituie cauza bolilor imunitare.

Studiul finlandez a comparat microbii din 10 grădinițe de 3 tipuri: 1) cu amenajări urbane standard (beton și pietriș), 2) cu iarbă, tufe și jardiniere cu fructe de pădure, 3) cu copii scoși zilnic 2-3 ore la pădure.

În luna de studiu, cercetătorii au descoperit diversificarea microbilor de pe pielea și din intestinele copiilor care s-au jucat în natură, rezultatul fiind, de exemplu, creșterea secrețiilor imune în sânge sau reducerea cantității de interleukină17A, o citokină care inflamează și afectează oasele. Statul în natură este, de asemenea, bun pentru vederea și sănătatea mintală a copiilor. Studii recente arată chiar că spațiile verzi sunt legate de schimbările structurale ale creierului copiilor.

„Ne-am putea duce copiii în natură de cinci ori pe săptămână, pentru a avea un impact asupra microbilor!”- arată Sinkkonen. De remarcat că experimentul din Finlanda este primul care manipulează în mod explicit mediul urban al unui copil, testează schimbările în microbiomul și sistemul imunitar al acestuia.

Deci, STAȚI AFARĂ și inițiați activități respirând liber!

Vă dați seama cât ne-au distrus pe noi și ne-am distrus copiii în ăștia doi ani de restricții?!

Finlanda prețuiește viața în natură!

Un studiu experimental coordonat de Institutul de Resurse Naturale din Finlanda (Luke) a arătat, pentru prima dată în lume, că sistemul imunitar al copiilor de grădiniță cu vârsta de trei până la cinci ani și-a îmbunătățit reglarea, atunci când s-au adăugat tufișuri de pădure, gazon și jardiniere în zonele de curte ale grădinițelor. Un nivel ridicat de igienă, un stil de viață urban și un contact insuficient cu natura reduc diversitatea microbilor sistemului de organe! Omogenitatea microbilor crește riscul de tulburări ale sistemului imunitar, cum ar fi atopia, diabetul, boala celiacă și alergiile. Zeci de studii comparative au constatat anterior că copiii care locuiesc în zonele rurale și sunt în contact cu natura, au o probabilitate mai mică de a se îmbolnăvi de o boală rezultată din tulburări ale sistemului imunitar. Un studiu recent arată că contactul repetat cu elemente asemănătoare naturii de cinci ori pe săptămână a diversificat microbii sistemului de organe care oferă protecție împotriva bolilor transmise prin sistemul imunitar la copiii de grădiniță.

„Acest studiu recent publicat despre copiii din grădiniță este primul în care aceste schimbări care oferă protecție împotriva bolilor au fost găsite atunci când se adaugă aspecte diversificate ale naturii unui mediu urban”- arată Aki Sinkkonen , cercetător la Luke, care a condus studiul publicat în revista Science. La studiu au participat grupuri de cercetare ale lui Heikki Hyöty , profesor de virologie, și Juho Rajaniemi, profesor de urbanism la Universitatea din Tampere.

„Rezultatele acestui studiu sunt încurajatoare și oferă noi oportunități pentru prevenirea tulburărilor sistemului imunitar. Alte studii menite să atingă acest obiectiv sunt deja în curs!”- arată Heikki Hyöty.    

Biodiversitatea crește diversitatea microbiană

În timpul studiului, tufișuri de pădure, gazon și cutii de jardiniere, în care copiii plantau și îngrijeau culturile, au fost adăugate în curțile pavate, cu gresie și pietriș ale grădinițelor. Contactul repetat cu natura, de cinci ori pe săptămână, timp de o lună, a crescut diversitatea microbiană în pielea copiilor. Au existat și modificări ale numărului de celule protectoare în sânge. Creșterea gammaproteobacteriilor, care întăresc apărarea imunitară a pielii, a crescut conținutul de TGF-β1-citokină multifuncțională din sânge și a redus conținutul de interleukină-17A, care este legată de bolile cu transmitere imună. 

„Acest lucru susține presupunerea că contactul cu natura previne tulburările sistemului imunitar, cum ar fi bolile autoimune și alergiile!”- afirmă Sinkkonen.

„De asemenea, am descoperit că microbiomul intestinal al copiilor care au beneficiat de verdeață, era similar cu microbiomul intestinal al copiilor care vizitează zilnic pădurea!”- confirmă cercetătoarea Marja Roslund, de la Universitatea din Helsinki. Pe baza acestui studiu și a studiilor comparative anterioare, cercetătorul Sinkkonen prezintă următoarea situație: „Zonele libere ale curților din toate creșele ar trebui transformate în zone verzi, pentru că, astfel, se va îmbunătăți reglarea sistemului imunitar al copiilor, în doar o lună! În plus, abilitățile motorii și capacitatea de concentrare ale copiilor se vor îmbunătăți și vor avea o relație strânsă cu natura.” Potrivit lui Juho Rajaniemi, studiul arată că un mediu de viață plăcut, care îmbunătățește bunăstarea, poate fi construit la costuri reduse. „În orașe, ar trebui să fie planificate cât mai multe medii verzi funcționale!”- arată cercetătorul.

Microbii naturali oferă mai multe tipuri de protecție!

Când suntem în contact cu natura, ne expunem la o gamă largă de microbi, activând diferite părți ale sistemului nostru defensiv. Pentru a proteja dezvoltarea naturală a sistemului imunitar, modelul zonei de curte verde studiat în rândul copiilor de grădiniță, ar trebui extins și la alte activități zilnice. De exemplu, o zonă de curte verde care să atragă atât copiii, cât și adulții, poate fi construită în afara clădirilor cu mai multe etaje, din arbuști și tufișuri de pădure. Pot fi adăugate și frunze în descompunere.

„Ar trebui să ne modificăm viața de zi cu zi, astfel încât să putem fi în contact cu natura! Cel mai bine ar fi dacă copiii s-ar putea juca în bălți și toată lumea ar putea săpa pământul organic. Ne-am putea scoate copiii în natură de cinci ori pe săptămână, pentru a avea un impact asupra microbilor care ne protejează organismul!” – sugerează Sinkkonen, care dorește să ne reamintească să ne menținem eficientă vaccinarea antitetanos.

Un experiment simplu, dar uimitor de benefic!

În timpul studiului, 75 de copii de grădiniță de trei până la cinci ani au fost monitorizați timp de o lună, la zece centre de îngrijire de zi din Lahti și Tampere. Modificările microbilor la copiii care au frecventat grădinițe cu zone verzi au fost comparate cu copiii care au frecventat creșele și grădinițele normale (fără zonă de curte verde) sau centre de îngrijire a naturii (fără zonă verde, dar cu excursii obișnuite). Studiul a implicat grupurile de cercetare ale lui Heikki Hyöty, profesor de virologie, și Juho Rajaniemi, profesor de planificare urbană, de la Universitatea din Tampere și grupul de cercetare al lui Tuure Kinnunen, cercetător al academiei, de la Universitatea din Finlanda de Est. Studiul face parte din teza lui Marja Roslund, maestru în științe în ecologie (Universitatea din Helsinki). Un articol științific al studiului comun al lui Luke, Universitatea din Helsinki, Universitatea din Tampere, este publicat în revista “Progresele științei”. 

Cele de mai sus au fost publicate și pe site-ul helsinki.fi: https://www.helsinki.fi/en/faculty-biological-and-environmental-sciences/news/forest-based-yard-improved-immune-system-daycare-children-only-month?fbclid=IwAR2xOKsbl1Af_k7iBJHL1heqFUQCqggSgOVU_G8gHdOM012mP999HY0A6X8

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    200 de lilieci au invadat un spital din România. Cum a reacționat ministrul Sănătății

    Circa 200 de lilieci au invadat marți seară secția de cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași după ce au intrat în holul casei scării de la…

    Italia permite inseminarea artificială pentru văduve

    Ministerul italian al Sănătății și-a actualizat orientările privind reproducerea asistată medical. Acum permite, de asemenea, accesul femeilor care au solicitat procedura împreună cu partenerul lor de sex masculin, dar acum…