
Asistenții medicali vor fi acceptați în spitalele din România doar dacă au studii superioare!
Măsura provoacă revolta asistenților cu vechime și a medicilor, care se gândesc să plece din țară decât să lucreze în sate, fără aparatură medicală și cu multe probleme materiale și responsabilități
Persoanele angajate în funcția de asistent medical principal, care își finalizează studiile superioare pe perioada desfășurării contractului de muncă, trebuie reîncadrate de drept în funcția corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu plata corespunzătoare a salariului, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), publicată marți, 5 iulie, în Monitorul Oficial, care se aplică deja.
O decizie cu două tăișuri
Este vorba, mai exact, despre Decizia ICCJ nr. 59/2021, pronunţată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care a devenit obligatorie, după publicarea în Monitorul Oficial nr. 1.049/2021.
Astfel, conform deciziei ICCJ, s-a stabilit că “încadrarea asistenților medicali absolvenți de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată, într-o specializare de profil clinic, care au dobândit gradul de principal și, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical generalist sau de moașă, în funcția corespunzătoare studiilor superioare absolvite, (…) intervine de drept, nefiind condiționată de îndeplinirea altor cerințe pentru promovarea în funcție, respectiv de încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în buget (…) și de transformarea postului avut într-un post corespunzător studiilor superioare absolvite”.
Prin urmare, oricine profesează ca asistent medical principal și își finalizează, între timp, studiile superioare, trebuie încadrat automat, de drept, în funcția aferentă studiilor respective, reîncadrarea cu pricina nefiind condiționată de alte cerințe.
Mai exact, instituția pentru care lucrează respectivul asistent medical principal nu poate invoca, de exemplu, lipsa banilor sau o eventuală transformare a postului pentru a evita această încadrare, ci trebuie să facă automat, fără alte motivări pentru care nu ar fi posibil acest lucru, reîncadrarea pe postul aferent, cu salariul corespunzător noii pregătiri profesionale a respectivului angajat.
Lămurirea care dă peste cap sistemul
Decizia ICCJ vine în urma formulării unei sesizări de către Curtea de Apel Craiova, pe fondul constatării existenței unei nelămuriri în legislație în sensul în care nu reieșea concret, din Legea nr. 95/2006 și din Legea-cadru nr. 153/2017, cum trebuie să se facă promovarea într-o atare situație și dacă aceasta trebuie să aibă loc de drept.
Ministerul Sănătății a anunțat schimbări majore în sistemul sanitar. Astfel, se va institui obligativitatea studiilor superioare pentru asistenții medicali, iar medicii vor putea oferi servicii, contra cost, chiar în spitalele publice. Totodată, se va elabora o altă normare a personalului, care va însemna mutarea medicilor și asistentelor din spitalele mari, în zonele care înregistrează deficit de personal.
Planul strategic multianual pentru dezvoltarea resurselor umane în Sănătate, pe anii 2022-2030, elaborat de Ministerul Sănătății, cuprinde măsuri surprinzătoare în sistem. În primul rând, nu se va mai permite accesul la școlile sanitare postliceale a persoanelor fără diplomă de bacalaureat, iar asistenții medicali fără studii superioare vor fi trimiși la reciclare, pentru îmbunătățirea competențelor. Următoarea etapă va fi introducerea obligativității absolvirii de studii superioare pentru asistenții medicali. Totodată, vor fi evaluate programele de formare profesională pentru asistenții medicali și moașe, din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, pentru a se asigura respectarea standardelor educaționale europene.
90% din medici lucrează în orașe – cum procedăm?!
Potrivit site-ului national.ro, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor emite un ordin comun, privind finanțarea și suportul pentru realizarea practicii independente a asistenților medicali, în zonele rurale sau izolate, dezavantajate, unde nu există medici de familie. Aceștia își vor putea deschide propriile cabinete, condiția fiind ca asistenții medicali să aibă studii superioare. Ministerul Sănătății a anunțat și pilotarea unui sistem de salarizare a personalului medical, în funcție de activitate, cu structurarea remunerației într-o componentă fixă, o componentă variabilă în funcție de activitate și o componentă ca pondere a contribuției echipei medicale, din care face parte angajatul. De asemenea, va fi elaborat și monitorizat un sistem de indicatori de performanță pentru resursele umane din toate sectoarele sistemului de sănătate, atât din punct de vedere al performanței individuale, cât și a echipei. Pentru îndeplinirea Planului multianual, care este prevăzut și ca jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență, vor fi elaborate mai multe acte normative, printre care se numără și un ordin al ministrului Sănătății privind normarea personalului din unitățile sanitare publice și dimensionarea necesarului de posturi, în funcție de volumul de activitate al secțiilor și compartimentelor. Acest lucru va duce la disponibilizarea de personal din spitalele din marile orașe, unde sunt concentrați foarte mulți medici și asistente și relocarea acestora, în zone cu deficit de personal, în condițiile în care, la ora actuală, 90% dintre medici lucrează în mediul urban.
Soluția Guvernului – coplata!
„Deși numărul total de medici a crescut semnificativ în ultimii ani, distribuția geografică a acestora nu s-a ameliorat, ci s-a înrăutățit, existând o și mai mare concentrare a acestora în centrele universitare din București, Timișoara, Iași, Cluj, Craiova și Mureș și o lipsă acută de medici în județele de provincie! Pe primele locuri în clasamentul județelor cu cei mai puțini medici la suta de mii de locuitori se află Prahova, Giurgiu, Teleorman, Călărași și Dâmbovița!” – se spune într-un comunicat al Ministerului Sănătății. Planul multianual al Ministerului Sănătății mai prevede și pilotarea furnizării anumitor servicii elective (medicale sau chirurgicale), desfășurate în afara programului de lucru. Pacienții vor avea programări prioritare și vor avea posibilitatea de a-și alege medicul, în baza unei coplăți, reglementate conform legii și suportate de aceștia. Totodată, vor fi elaborate și implementate măsuri pentru eliminarea plăților informale din unitățile sanitare publice.
Cum să iei banii de pe fraieri!
Scandalul fără precedent dintre asistenții medicali și Ordinul care îi supervizează ia amploare de la o zi la alta. Medical TV a descoperit câți bani sunt la mijloc și ce înseamnă, mai exact, activitatea financiară a unui organism de care depinde buna funcționare a uneia dintre cele mai numeroase bresle din sistemul medical românesc.
Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România înseamnă, în cifre, nu mai puțin de 3,8 milioane de euro pe an. Este ceea ce au declarat la Ministerul de Finanțe contabilii organizației, pe întreg anul 2018, doar la nivel de structură centrală. Aici nu intră și cele 41 de filiale, care au bugete separate și încasează cotizația în teritoriu.
La nivel de județe, banii vin ca urmare a unei obligații impusă prin lege ca fiecare asistent medical din România să participe la bugetul Ordinului cu 1% din salariul de bază, în fiecare lună. Sumele variză în funcție de leafa fiecăruia și sunt cuprinse, în general, între 30 și 40 de lei pe lună. Aceasta este singura sursă de finanțare a organizației. La Ministerului de Finanțe, tot în 2018, structura centrală a Ordinul Asistenților a raportat chiar și un „Excedent/Profit” de peste 2 milioane de euro.
Potrivit aceleiași surse, activele „de la Centru” se ridică la peste 8,3 milioane de euro.
Revista, cât e revista?!
Orice asistent medical din România are voie să profeseze în spitalele de stat sau private doar dacă primește girul Ordinului. Pentru acest lucru, anual, fiecare trebuie să adune 30 de credite prin diverse metode. Multe dintre acestea pot fi obținute în urma unor cursuri de perfecționare care, la rândul lor, sunt organizate de Ordin, tot contra cost.
Surse avizate din domeniul medical au explicat pentru Medical TV că aceasta nu ar fi singura metodă.
„Ei impun regulile jocului și mai cer bani și pentru asta! Dacă te abonezi la revista lor, ai, automat 5-6 credite. Dincolo de acest aspect ,nici nu sar în ajutor atunci când e cazul. În urma incendiului de la Maternintatea Giulești, au stabilit că asistentele au încălcat regulile. Corect pînă aici. Însă nu au spus un cuvânt că turele erau incomplete, din cauza lipsei de personal!”, au punctat sursele Medical TV.
Reamintim, în urmă cu câteva zile, peste 1.000 de asistenți medicali au semnat o petiție împotriva Ordinului, ca urmare a nemulțumirilor că organizația nu le apară drepturile dar și că nu ar avea niciun avantaj în urma cotizației reținute lunar din salariul de bază.
Adevăruri pe care guvernanții nu vor să le vadă
Iată și câteva comentarii la articolul publicat de national.ro:
Mișu:
Si cum o sa fie? Cel asigurat o sa moara la usa cabinetului pentru ca o sa aiba prioritate cel ce plateste?
In cazul acesta ar fi cazul sa nu mai platim asigurari de sanatate! Pentru ca suntem inselati si nu apucam sa beneficiem de ele!
DESTEPTA-TE ROMANE…!
Anonim:
Doctorii de la stat nu faceau altceva decat sa te impinga spre cabinetele lor private . nu faceau nimic si nici nu vorbeau cu tine la spital dupa care isi schimbau halatul si plecau la cabinetul particular. Acum s-a vazut și pentru orbi cine este Rafila , aceeași marfa ca și cei din USR cu Vlad Voiculescu, care voia același lucru.
INTRODUCEREA ACESTEI PREVEDERI – „ASISTENȚI CU STUDII SUPERIOARE ”, ESTE EGALĂ CU PUNEREA CARULUI ÎNAINTEA BOILOR! AȚI FĂCUT ASISTENȚI MEDICALI DIN INDIVIZI FĂRĂ EXAMEN DE BACALAUREAT! IAR AZI, ÎI VREȚI CU STUDII SUPERIOARE! ORI SUNTEȚI TÂMPIȚI, ORI VREȚI SĂ ASCUNDEȚI TÂMPENIILE FĂCUTE ÎN ANII PRECEDENȚI. AȚI FĂCUT UNIVERSITĂȚI FĂRĂ NICI O ATESTARE, S-AU VÂNDUT DIPLOME CA LA TARABĂ ȘI FĂRĂ A ASIGURA O BAZĂ REALĂ ȘI FĂRĂ A PUBLICA VREO STRUCTURĂ A ACESTEI FORME DE ÎNVĂȚĂMÂNT, VĂ ARUNCAȚI CU REGLEMENTĂRILE, DOVADĂ CERTĂ DE TEMBELISM LA NIVEL MINISTERIAL!
Anonim:
Ce nu vedeți nici unul de pe aici, preferați să vă certați și insultați între voi – gena românului, este că medicina, de când cu pandemia, dar și înainte, este transformată, pas cu pas, într-o nouă Securitate, o alta rotiță a mecanismului diabolic de control și oprimare a oamenilor. Scopul medicinei de azi este mai puțin de a trata și vindeca oamenii, mai mult de a ne îndosaria și înregistra – vezi covidul. În timp ce în lume au apărut tot felul de tratamente eficiente pentru cancer, diabet, boli de inimă, nouă, românilor, ni se refuză aceste lucruri, singura grijă a statului mankurt e să ne scuture de asigurări medicale, pentru care nu ne mai oferă nimic. Degeaba vorbim la ziar, dacă nu ne ridicăm, noi și copiii noștri vom ajunge ca în Planeta Maimuțelor, pe post de ăia închiși în cuști.
Muceaceos:
Cine e diliu ăsta?! Păi, nu găsești infirmiere, dar asistente?! Aia pt aza să fii șef de asistente.
Întrebam și noi:
Da’ la securiști, cum o fi, tot așa, cu coplata, te programeazîă peste 5 luni, când vor avea ” plafon, în spitale tot cu șpagă, cu carcalaci, cu nosocomiale, te trateazî de ceva și mori de nosocomiale, hrană tot de 3 lei/zi, etc. și etc. ??
Anonim:
Unii asistenți medicali, au peste 20 de ani vechime, liceul sanitar, școala postliceală și colegiul sanitar și trebuiesc trimiși la reciclare?!?!?! 🤔😳Astea da schimbări revoluționare…!!! 😔
Anonim:
Așa este … ! După ce că ai făcut un liceu sanitar, apoi o echivalare a studiilor, nu a fost bine, ai mai făcut apoi și postlicealul sanitar … Dec,i deja 4 + 3 ani de școală sanitară …. Acum, mai du-te și fă 4 ani de facultate, ca să fi tot o asistoantă 🧐….și să îmbogățești facultățile …. Vai și amar!
DEȘLIU NICOLETA:
Da,clar….Mai ai câțiva ani până la pensie și ei vor să facem studii superioare….. Și când te gândești că există multe asistente licențiate, care nu știu să pună o branulă…..Trist….Dar încasează un salariu mai mare ca al celor cu vechime și liceu sanitar terminat, într-o perioadă când se învăța, nu ca acum….