Ministerul italian al Sănătății și-a actualizat orientările privind reproducerea asistată medical. Acum permite, de asemenea, accesul femeilor care au solicitat procedura împreună cu partenerul lor de sex masculin, dar acum sunt separate sau văduve.
În Italia, care este predominant catolică, există reguli stricte pentru inseminarea artificială. Acest lucru este limitat la cuplurile heterosexuale, dar de-a lungul anilor reglementările au fost parțial abrogate prin hotărâri judecătorești.
Cel mai recent amendament publicat de minister prevede că o femeie poate avea un embrion implantat chiar dacă partenerul ei a murit sau relația ei s-a încheiat, cu condiția ca partenerul să fi consimțit anterior la procedură. Decretul a fost emis pentru a respecta două hotărâri judecătorești.
Cea mai înaltă curte de apel din Italia, Curtea de Casație, a decis în 2019 că copiii născuți prin inseminare artificială îl pot avea ca tată legal pe cel care și-a dat consimțământul, chiar dacă au murit înainte de formarea embrionului. Anul trecut, Curtea Constituțională a confirmat irevocabilitatea consimțământului după separare pentru a proteja „integritatea psihofizică a femeii de efectele negative” ale încheierii procesului.
Italia a avut una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din Europa de zeci de ani. În 2022, potrivit biroului italian de statistică Istat, a fost de 1,24 copii pe femeie. În Austria, cifra a fost de 1,41 copii pe femeie. Numărul nașterilor din țară a scăzut pentru a 15-a oară consecutiv în 2023, cu doar 379.000 de copii născuți în Italia. Acesta este cel mai mic număr de la unificarea Italiei în 1861.
Guvernul premierului Giorgia Meloni a făcut din creșterea natalității una dintre prioritățile sale, dar până acum a avut puțin succes în inversarea declinului demografic. Joi și vineri, la Roma a avut loc o conferință de profil înalt privind demografia, la care a participat și Papa.