Aspirina reduce riscul cancerului intestinului gros cu 50%
Amidonul din bananele verzi reduce riscul cancerului intestinal cu 60%
Dacă vă plac bananele ușor verzi, este posibil să obțineți câteva beneficii neașteptate pentru sănătate. Potrivit publicației euronews.com, un studiu de 20 de ani a descoperit că amidonul din bananele necoapte poate reduce riscul unor cancere cu peste 60%. Alături de banane, acest tip de amidon se găsește și în ovăz, cereale, paste, orez, mazăre și fasole.
Studiul, condus de experți de la Universitățile din Newcastle și Leeds și publicat în revista Cancer Prevention Research, ar putea avea implicații importante în reducerea cancerelor din partea superioară a intestinului, despre care medicii spun că poate fi greu de identificat și diagnosticat. Pe parcursul studiului, participanții au luat o doză din acest amidon – numit amidon rezistent – echivalent cu cel pe care îl obțineți dacă mâncați o banană care nu este prea coaptă și este încă puțin verde.
Mâncați zilnic o banană!
Circa 1.000 de pacienți cu sindrom Lynch, o afecțiune moștenită care crește riscul de cancer, în special în intestinul gros și rect, au luat doza, în medie, de doi ani. Studiul a arătat că, deși amidonul nu a afectat cancerele din intestin, a redus incidența cancerelor în alte părți ale corpului, cu mai mult de jumătate. A avut un efect deosebit asupra cancerelor tractului gastrointestinal superior (GI), inclusiv cancerelor esofagiene, gastrice, biliare, pancreatice și duodenale. Efectul administrării suplimentului a fost evident timp de 10 ani, după ce pacienții au încetat să-l ia.
„Am descoperit că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”, a declarat John Mathers, profesor de nutriție umană la Universitatea Newcastle.
„Doza utilizată în studiu este echivalentă cu consumul unei banane, zilnic: înainte ca acestea să devină prea coapte și moi, amidonul din banane rezistă la descompunere și ajunge în intestin, unde poate schimba tipul de bacterii care trăiesc acolo!” Amidonul rezistent poate fi luat și ca supliment sub formă de pudră și se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente bogate în amidon – a precizat el.
Amidonul rezistent hrănește bacteriile intestinale bune!
Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care, spre deosebire de majoritatea carbohidraților, nu este digerat în intestinul subțire. În schimb, fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile intestinale sănătoase. Profesorul Mathers a spus că el și colegii săi cred că amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului, prin reducerea cantității de acizi biliari din intestin, despre care se știe că dăunează ADN-ului și, în cele din urmă, provoacă cancer. El a avertizat însă că vor fi necesare studii suplimentare pentru a verifica acest lucru.
Profesorul Tim Bishop, Școala de Medicină din Leeds, a declarat: „Rezultatele sunt interesante, dar amploarea efectului protector în tractul gastro-intestinal superior a fost neașteptată, așa că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a reproduce aceste descoperiri”. Cercetări anterioare publicate ca parte a aceluiași studiu au arătat că aspirina a redus riscul de cancer al intestinului gros cu 50%.
Studiul pe termen lung arată că „beneficiile sunt clare”
Între 1999 și 2005, aproape 1.000 de participanți la studiu au început să ia fie amidon rezistent sub formă de pulbere, fie un placebo, în fiecare zi, timp de doi ani. La sfârșitul etapei de tratament, nu a existat nicio diferență generală în incidența cancerului între cei care au luat amidon rezistent și cei care nu au luat. Cu toate acestea, echipa de cercetare a anticipat că orice efect protector va dura mai mult pentru a se dezvolta și a proiectat studiul pentru o urmărire ulterioară. În perioada de urmărire, au existat doar cinci cazuri noi de cancer GI superior în rândul celor 463 de participanți care au luat amidon rezistent, comparativ cu 21 dintre cei 455, care au primit placebo.
„Când am început studiile, în urmă cu peste 20 de ani, ne-am gândit că persoanele cu predispoziție genetică la cancer de colon ne-ar putea ajuta să testăm dacă am putea reduce riscul de cancer fie cu aspirină, fie cu amidon rezistent” – a precizat profesorul Sir John Burn, de la Newcastle University și Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, care au condus în comun studiul.
„Pacienții cu sindrom Lynch prezintă un risc ridicat, deoarece au mai multe șanse să dezvolte cancere, așa că este de o importanță vitală descoperirea că aspirina poate reduce riscul de cancer de intestin gros și de alte tipuri de cancer, rezistente la amidon”.
El a menționat că, pe baza acestui studiu, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) din Marea Britanie recomandă acum aspirina persoanelor cu risc genetic crescut de cancer.
„Beneficiile sunt clare – aspirina și amidonul rezistent funcționează”, a spus el.