Niciun partid din Austria nu vrea să guverneze cu FPO

Președintele Austriei a declarat că nu poate însărcina Partidul Libertății (FPO), de extremă-dreapta, cu formarea unui guvern după ce a câștigat alegerile generale, deoarece niciun partid nu dorește să guverneze împreună cu acesta.

FPO a câștigat alegerile parlamentare de acum 10 zile, o premieră istorică pentru un partid fondat în anii 1950 sub conducerea unui lider care a fost ofițer SS și deputat nazist. După ce a obținut aproximativ 29% din voturi, partidul ar avea nevoie de un partener de coaliție pentru a obține o majoritate în parlament și a forma un guvern.

Doar Partidul Popular (OVP) conservator al cancelarului Karl Nehammer a lăsat ușa deschisă pentru o coaliție cu FPO eurosceptic și favorabil Rusiei, dar nu dacă liderul său Herbert Kickl face parte din următorul guvern.

Kickl insistă că ar trebui să devină cancelar și că orice coaliție fără FPO ar fi o „coaliție a învinșilor” și o „palmă peste față” pentru alegători.

„Este o situație absolut nouă să existe un câștigător al alegerilor cu care, în mod evident, niciun alt partid nu dorește să guverneze”, a declarat președintele Alexander Van der Bellen, care supraveghează formarea guvernelor, într-un discurs televizat după discuții individuale cu liderii celor cinci partide parlamentare.

„Discuțiile mele (cu liderii partidelor) de ieri și de alaltăieri au întărit și mai mult această impresie … Un blocaj clasic”, a spus el, adăugând că Kickl i-a spus că nu va exista niciun guvern condus de FPO fără el în calitate de cancelar.

Având în vedere că nicio coaliție nu ar putea avea o majoritate fără ca două dintre cele trei partide de top să facă parte din ea, Van der Bellen a declarat că le va cere liderilor acestor partide – FPO, OVP și social-democrații de pe locul al treilea – să vadă ce coaliții ar putea fi posibile și să îi prezinte un raport la sfârșitul săptămânii viitoare.

De remarcat și faptul că relația dintre președintele Van der Bellen și Herbert Kikl nu este complet lipsită de fricțiuni, după cum scrie Die Presse. Van der Bellen l-a demis pe Kickl din funcția de ministru de interne în 2019, la cererea cancelarului de atunci Sebastian Kurz – un eveniment unic în istoria Austriei. Kickl l-a insultat pe Van der Bellen, numindu-l „mumie senilă” – nu cea mai bună condiție prealabilă pentru un mandat de a forma un guvern.

Situația politică din Austria e relevantă pentru România și Bulgaria, țări care așteaptă o decizie a viitorului guvern de la Viena pentru deblocarea vetoului pe intrarea în Schengen terestru.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    Noul președinte al Parlamentului austriac este Walter Rosenkranz, de la FPÖ

    Walter Rosenkranz, din Partidul Libertății (FPÖ), a fost numit, joi, președintele Parlamentului austriac. Pentru prima dată, un politician de extremă dreapta este ales ca președinte al Parlamentului din Austria. Rosenkranz…

    Marcel Ciolacu: România intră terestru în Schengen anul acesta

    „99,9% anul acesta România va intra terestru în Schengen”, este certitudinea premierului Ciolacu. Șeful Executivului așteaptă formarea noului cabinet de la Viena, după alegerile generale de la finalul lunii septembrie.…