Ambițiile climatice ale UE se lovesc de zidul american!

În timp ce UE ar putea dori să conducă la nivel global în ceea ce privește măsurile ecologice, Europa este din ce în ce mai izolată

UE ar putea fi forțată să-și diminueze ambițiile de transparență corporativă cu privire la schimbările climatice, pentru a menține SUA într-un un acord global.

Pe măsură ce valurile de căldură și seceta stăpânesc continentul european în această vară, UE urmărește un plan în interiorul propriilor frontiere, pentru a revizui modul în care companiile raportează despre schimbările climatice.

Potrivit publicației politico.eu., ideea este de a solicita companiilor mari să dezvăluie informații ecologice cu aceeași rigoare și verificări externe ca și pentru rapoartele financiare, oferind, de asemenea, o imagine mai clară investitorilor lor despre potențiala amenințare pe care încălzirea globală ar putea afecta afacerile.

Legislatorii și capitalele Uniunii Europene au convenit în luna iunie asupra unui acord care presupune ca 50.000 de companii din blocul comunitar să publice informații despre amprenta lor de mediu, precum și despre impactul potențial pe care l-ar putea avea schimbările climatice asupra operațiunilor lor. În cele din urmă, acordul va include și companiile străine care operează în UE.

Bruxelles-ul lucrează acum la detaliile standardelor care vor sta la baza acelor rapoarte care acoperă schimbările climatice, poluarea, resursele de apă și marine, biodiversitatea, economia circulară, problemele sociale și de guvernanță, prin intermediul unui organism contabil numit Grupul Consultativ European de Raportare Financiară (EFRAG).

Este un subiect care, de asemenea, capătă avânt la nivel internațional, pe măsură ce guvernele își intensifică eforturile pentru a combate schimbările climatice și a atrage mai mulți bani în proiecte ecologice.

Cu toate acestea, deși UE ar putea dori să conducă la nivel global în ceea ce privește rapoartele ecologice, UE este, de asemenea, din ce în ce mai izolată.

Acest lucru se datorează faptului că în centrul planurilor Uniunii se află conceptul de „dublă materialitate” – în care companiile trebuie să raporteze nu numai asupra impactului financiar de bază pe care schimbările climatice l-ar putea avea asupra afacerilor lor, ci și asupra propriei amprente asupra mediului și societății.

Este o viziune fundamental diferită de cea pe care o urmărește acum un organism-cheie internațional de stabilire a standardelor, în care dezvăluirile privind clima vor fi legate mai strict de rezultatul final al unei companii.

Lucrarea Comitetului pentru Standarde Internaționale de Sustenabilitate (ISSB), înființată în urma conferinței COP26 privind schimbările climatice, urmărește să creeze o „linie de bază globală” cu privire la dezvăluirile climatice, care poate fi apoi construită de fiecare jurisdicție.

EU inspiration

Diferența de abordare înseamnă că pentru unii, UE ar trebui să depună eforturi mai mari pentru ca ISSB să-și încorporeze viziunea.

„Uniunea Europeană nu este singura putere implicată în elaborarea de noi standarde non-financiare. Dacă vor predomina altele, atunci dezvoltarea durabilă ar fi definită de o viziune non-europeană, ceea ce face mai dificilă luarea în considerare eficientă a valorilor europene” – a declarat Pascal Durand, un parlamentar francez al UE, care a condus lucrările privind legislația de raportare în Parlamentul European.

Pe lângă diviziunea privind dubla materialitate, europarlamentarul pentru grupul centrist Renew Europe a subliniat lipsa unor standarde globale care să acopere biodiversitatea, factorii sociali și ai drepturilor omului „care sunt valori importante pentru factorii de decizie europeni”.

ONG-ul Finance Watch a cerut ,de asemenea, stabilitorului global de standarde să meargă dincolo de abordarea „din exterior” și să „incorporeze principiul dublei materialități în linia de bază globală”.

Autoritatea de reglementare a piețelor din UE a avertizat, de asemenea, că standardele globale trebuie să definească mai bine modul în care companiile ar trebui să evalueze și să dezvăluie impactul lor asupra mediului, pentru a se asigura că versiunile globale și UE se pot îmbina.

Un oficial al UE a spus că blocul european sprijină obiectivele ISSB, dar „obiectivul mai restrâns de raportare a materialității financiare al ISSB și acoperirea limitată până acum a problemelor de durabilitate (doar raportarea legată de climă) înseamnă că standardele ISSB nu pot satisface pe deplin nevoile sau ambițiile UE”

„Din perspectiva Comisiei, ambiția este mare, în ceea ce privește dezvoltarea standardelor de raportare a durabilității, inclusiv prin cooperarea cu parteneri importanți, precum SUA! – a spus oficialul, menționând totuși că „UE intenționează să fie și mai ambițioasă la nivel național și este gata să inspire alte jurisdicții”.

Realismul american

Dar pentru alții, este timpul ca UE să fie realistă în ceea ce privește locul în care se află restul lumii. Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA, de exemplu, lucrează la propriile planuri de raportare a climei, care ar cere companiilor mari să publice informații despre emisiile lor de gaze cu efect de seră și despre modul în care schimbările climatice le afectează afacerile. Dar asta, doar atunci când aceste dezvăluiri se încadrează în definiția mai strictă a faptului că sunt „materiale” pentru situația financiară a unei companii. Această abordare mai limitată este mai în concordanță cu propunerile ISSB, dar s-a dovedit, de asemenea, controversată, față de America corporativă.

Eelco van der Enden, directorul executiv al Global Reporting Initiative (GRI) – organizația de stabilire a standardelor care a dezvoltat conceptul de materialitate dublă, a declarat că nu crede că SUA vor face rapoarte despre climă în următorii 25 de ani.

„Nu ține de natură și de cultură ca acest lucru să fie obligatoriu!” – a spus el. Totuși, olandezul a spus că autoritățile de reglementare din SUA ar putea spune companiilor să folosească standardele organizației sale în mod voluntar, dacă doresc să meargă mai departe în raportarea lor publică.

Van der Enden a solicitat SUA „dorința politică” de a se alinia cât mai mult posibil la standardele de la nivel internațional. El speră ca SUA ca fiind capabile să „treacă peste propria umbră și să înțeleagă că nu este vorba doar despre țara lor”.

„Dacă vrei să obții ceva, ar trebui să ții cont și de interesele celorlalți”, a spus el. „Câștigătorul înțelege totul este abordarea greșită în domeniul sustenabilității!”

În caz contrar, a spus van der Enden, riscul este ca institutorii de standarde din UE, cei internaționali și cei americani „să meargă pe drumul lor”, precum alte jurisdicții mari precum Brazilia, China, India și Asia de Sud-Est.

„Nu vrei să ai concepte diferite și date diferite care să fie incomparabile, pentru că, literalmente, nimeni nu beneficiază de asta”! – a spus el.

Investitorii globali sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că UE s-ar putea deplasa prea departe pe propriul drum, de la orice acord internațional.

„Nu primești o medalie de aur pentru a fi primul, dacă ești într-o cursă diferită!” -a spus Eric Pan, directorul executiv al Investment Company Institute, care reprezintă administratorii de fonduri.

„UE, evident, poate adăuga peste standardele ISSB. Nimeni nu susține că UE ar trebui să fie constrânsă!…Dar gândiți-vă la asta ca la o problemă globală! Aceasta este o provocare comună pentru multe jurisdicții diferite, așa că, în măsura posibilului, încercați să vă bazați pe aceste standarde multilaterale!”

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 2, 2024
    Un istoric austriac îl descria acum doi ani pe Călin Georgescu și vedea ce n-au surprins acum nici sondajele de opinie

    În urmă cu mai bine de doi ani, istoricul austriac Oliver Jens Schmitt îi făcea un portret lui Călin Georgescu, într-un interviu acordat jurnalistei Magda Grădinaru, de la Spotmedia. „Subestimat…

    • noiembrie 28, 2024
    Alegeri prezidențiale în România. CCR a decis renumărarea voturilor

    Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate, renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale.  Curtea Constituțională a amânat pentru vineri atât…