Dezinformarea și violența au adus mai multă atenție și mai mulți clienți gigantului american
Algoritmii giganților Internetului, fie că sunt Facebook, Google sau Twitter, recomandă prieteni, produse și știri și au un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi. Până acum, erau considerate un secret bine păstrat. Dacă UE își va pune în aplicare planurile, criteriile pentru formularea recomandărilor ar trebui explicate într-un mod simplu și ușor de înțeles în viitor.
Oamenii, la mâna algoritmilor!
În practică, însă, aceasta nu vor fi o sarcină tocmai ușoară! Atenția este o marfă prețioasă pe Internet. Platformele, în special rețelele de socializare, doresc să își păstreze utilizatorii cât mai mult posibil și, de asemenea, își folosesc gama tehnică de trucuri pentru a face acest lucru. Indiferent dacă ești pe TikTok, Twitter sau Instagram, la fiecare vizită, există postări noi de descoperit și evaluat! Un algoritm este responsabil pentru acest lucru. Practic, sunt niște instrucțiuni pentru computere despre cum să se ocupe de preferințele utilizatorului. „Like”, sub forma butonului de degetul mare nu este în niciun caz singurul factor după care se fac recomandări, după cum explică experta în algoritmi Julia Neidhardt, de la Universitatea de Tehnologie din Viena, într-un interviu acordat postului de televiziune orf.at.
Sisteme care pot face totul
Astfel de algoritmi de recomandare s-au dezvoltat semnificativ în ultimii ani. Sistemele moderne „pot, ca să o spunem direct – totul”, potrivit informaticianului, și iau decizii pe baza unui număr mare de factori. Conform specialistei, clicurile, prietenii, locația, detaliile tehnice precum modelul telefonului mobil și sistemul de operare și chiar vremea, joacă un rol, alături de nenumărate alte variabile. Spre deosebire de acum 15 ani, însă, rețelele sociale sunt acum o parte centrală a vieții de zi cu zi, fie în alegeri, în crize sau în formarea opiniei și, prin urmare, sunt extrem de politizate. Experții sunt cu atât mai sceptici, cu cât puterea asupra acestor „cutii negre”, pe care aproape nimeni le poate vedea, se află, în primul rând, în mâinile corporațiilor-gigant de pe Internet, numite și Big Tech. Amazon, Apple, Google, Microsoft și Facebook, fără excepție, toate sunt americane!
Planurile mari ale UE
Însă Uniunea Europeană dorește să schimbe asta: „Legea privind serviciile digitale”, care are scopul de a reglementa puterea marilor companii de rețea, conține și reglementări pentru algoritmi. Un paragraf explicativ al proiectului, care a depășit ultima dată un alt obstacol major, la sfârșitul lunii aprilie, precizează că „platformele online foarte mari ar trebui să se asigure” că utilizatorii sunt „informați corespunzător”. În plus, „cei mai importanți parametri ai sistemelor de recomandare ar trebui să fie prezentați într-un mod ușor de înțeles”, astfel încât să fie clar modul în care informațiile sunt prioritizate pentru aceștia. Detaliile tehnice, care nu sunt complet neobișnuite în astfel de propuneri la nivelul UE, sunt omise. Răspunsul ofițerilor cu protecția datelor a fost, în mare parte, pozitiv. Dar expertul Neidhardt vede și limitări: „Ceea ce nu va exista, este o explicație precisă a motivului pentru care vi se arată exact acest lucru la un moment dat!” Neidhardt și John Albert de la ONG-ul AlgorithmWatch au avut, pentru orf.at, explicații similare pentru publicitatea pe Facebook. “Se poate arăta de ce este afișată o anumită reclamă! Acolo pot fi citite criterii precum „persoană, femeie, locuiește în Austria, interesată de politică”. Această funcție nu există pentru postări, dar inițiativele UE vor cel puțin să aducă mult mai multă transparență în recomandări.
Mână liberă pentru AI – inteligența artificială!
Cu toate acestea, acest lucru pune și o problemă majoră pentru corporații înșiși, deoarece, este, adesea, dificil sau imposibil pentru ele să înțeleagă decizia unui algoritm. Printre altele, Albert se referă la un proiect Twitter corespunzător, din anul precedent, în care propriii angajați ai companiei au examinat dacă algoritmul ar întări conținutul politic de pe Twitter, cu un rezultat surprinzător. Acest lucru se datorează în principal progreselor rapide în domeniul inteligenței artificiale (AI), potrivit lui Neidhardt. Drept urmare, algoritmii dezvoltă un anumit grad de independență – mai întâi sunt instruiți să se comporte, apoi, depinde de mașină să decidă – cu cât sunt mai mulți factori implicați, cu atât mai opacă este baza deciziei.
Dezinformarea și violența pe Facebook atrag mai multă atenție!
Cu toate acestea, datorită evoluțiilor din ultimii ani, acești factori se înmulțesc și pentru că sistemele devin tot timpul „mai inteligente”. În urmă cu câțiva ani, trebuia să pregătești laborios toate datele pentru a emite recomandări pe baza acestora, dar sistemele moderne, care se bazează, printre altele, pe „învățare profundă”, ar putea procesa și pondera direct un număr mare de conținuturi, potrivit lui Neidhardt. De exemplu, extragerea esențialului din text, în acest fel, adică practic „citirea lor”, nu mai este o mare problemă, potrivit expertului. Albert, între timp, subliniază că corporațiile iau decizii conștiente atunci când își proiectează algoritmii, iar aceste decizii ar avea „efecte măsurabile” asupra modului în care tratăm cu informațiile și, nu în ultimul rând, unele cu altele. Există o „asimetrie de putere și informație” între platforme și public în ceea ce privește modul în care funcționează algoritmii, potrivit lui Albert. Printre altele, el se referă la „Fișierele Facebook”, care ar fi arătat că Facebook era conștient de faptul că sistemul și-a revizuit recomanda, distribuind mai multă dezinformare și conținut violent. Cu toate acestea, conducerea grupului a fost împotriva modificărilor acestui algoritm, nu în ultimul rând, pentru că participarea utilizatorilor era în creștere.