Gheorghe Piperea: „Italia a depășit pragul de 2,8 trilioane de euro datorii, ceea de reprezintă mai mult de 150% din PIB!”

Gheorghe Piperea

Italia, care a intrat în criză politică prin demisia lui Draghi*, a depășit pragul de 2,8 trilioane de euro datorii, ceea de reprezintă mai mult de 150% din PIB. Această datorie uriașă reprezintă un sfert din totalul datoriei publice a zonei Euro (în care sunt incluse state ca Franța, Spania, Olanda, Irlanda, Portugalia, Grecia, la rândul lor țări hiper-îndatorate). Italia nu mai poate scăpa de această gaură neagră a datoriei decât dacă ar fi preluată, prin emitere de obligațiuni (tipărire de bani), de Banca Centrală Europeană. Consecința ar fi o nouă scădere a puterii de cumpărare a banilor și o accentuare a recesiunii economice care deja s-a instalat ca urmare a plandemiei și a gren deal. Dacă BCE nu va interveni, va fi risc de faliment – dimensiunea dezastrului ar fi de 10 ori mai mare decât cea a falimentului Greciei.
Cu toate acestea, Italia continuă să aibă rating AAA+, adică maxim, cu consecința unor dobânzi de sub 0,1%. Nota bene: România, care are un grad de îndatorare de trei ori mai mic, se împrumută cu 9%.
În mod cu totul sarcastic, Italia a primit cei mai mulți bani din PNRR: peste 225 de miliarde de euro. Bani aruncați pe fereastră. Bani din buzunarul și sărăcirea noastră.
*Draghi este atât de impopular în Italia, fiind considerat omul Davosului și cady-ul Germaniei, încât faptul că Mattarela încă nu i-a acceptat demisia nu face decât să alimenteze și mai mult furia maselor; italienii vor avea curând anticipate și Italia va trece la suveranism.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • iunie 26, 2025
    Ce trebuie să știi despre dublă impozitare și evitarea ei în diaspora: Ghid pentru românii care lucrează în străinătate

    Pentru românii care lucrează, studiază sau au afaceri în afara țării, una dintre cele mai frecvente întrebări este: „Trebuie să plătesc impozit și în România, și în țara în care…

    • iunie 24, 2025
    Cum să-ți deschizi o afacere în diaspora: pași, provocări și exemple de succes

    În ultimii ani, tot mai mulți români aleg să emigreze în diverse țări din Uniunea Europeană, în căutarea unor oportunități mai bune de viață și muncă. Totodată, mulți dintre aceștia…