Comisia Europeană șterge cu buretele afacerea achiziției de vaccinuri anti-Covid, perfectată de Ursula von der Leyen?!
Șefa Comisiei Europene e protejată de propria instituție
Potrivit publicației politico.eu,organismul de supraveghere instituțional al UE a acuzat din nou Comisia Europeană, joi, 14 iulie, că a refuzat să furnizeze sau chiar să caute în mod serios mesajele-text pe care președintele Ursula von der Leyen le-ar fi schimbat cu un director din domeniul farmaceutic referitor la scandalul achiziționării de vaccinuri anti-Covid pentru Uniunea Europeană.
Joi, 16 septembrie 2021, Ombudsmanul European Emily O’Reilly a deschis o anchetă privind un schimb de mesaje text între președintele Comisiei Ursula von der Leyen și Albert Bourla, CEO al gigantului farmaceutic american Pfizer.
Ancheta (Cazul 1316/2021/MIG) urmează refuzul Comisiei de a acorda acces public la mesajele text și la alte documente referitoare la discuțiile dintre președintele Comisiei și CEO-ul Pfizer cu privire la un acord privind vaccinul COVID-19. Un comportament asemănător îndoielnic al lui Ursula von der Leyen a mai fost reiterat. În 2019, a fost dezvăluit că un telefon mobil, văzut ca o dovadă cheie într-un scandal de achiziții de la Ministerul German al Apărării, sub conducerea lui von der Leyen la acea vreme, a fost șters de datele sale. Există probleme economice în joc când vine vorba de achiziționarea de vaccinuri, în special plățile în avans făcute industriei farmaceutice din banii contribuabililor europeni. Având în vedere acest lucru, intenționează Comisia să publice conținutul schimburilor președintelui său cu liderii companiilor farmaceutice înainte ca rezultatele anchetei Ombudsmanului să fie publicate? Dacă nu, transparența mult apreciată a Comisiei va rămâne lipsită de sens!
Kovesi face pe surdo-muta!
Potrivit informațiilor publicate de antena3.ro, Alianța pentru Unirea Românilor a solicitat Parchetului European, în special procurorului-șef Laura Codruța Kovesi, să înceapă investigarea modului în care Comisia Europeană a făcut achizițiile de vaccinuri anti-COVID-19.
„Achiziția acestor vaccinuri este afacerea secolului sau, poate chiar a mileniului. Sunt în joc foarte multe miliarde euro, din banii contribuabililor europeni! Suntem cu toții îndreptățiți să aflăm cum au fost negociate aceste contracte, care sunt legăturile familiei von der Leyen cu Big Pharma, de ce au fost secretizate contractele…Instituțiile europene sunt primele chemate să dea exemplu de transparență și de intransigență cu privire la cheltuirea banilor publici. Îi cer dnei Kovesi să se implice personal din funcția de procuror șef pentru a face lumină în acest caz!” – a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.
Ombudsman-ul european a pornit o investigație împotriva președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru faptul că a refuzat să facă publice discuțiile private pe care le-a avut cu CEO-ul firmei Pfizer şi care priveau achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin, arată instituția europeana într-un comunicat remis public.
Scandalul a pornit după ce New York Times, pe data de 28 aprilie 2021, sub titlul „Cum a finalizat Europa o înțelegerea pentru vaccinul Pfizer prin SMS şi apeluri telefonice, a publicat un articol în care descrie, citând surse interne, că Ursula von der Leyen ar fi purtat discuții directe şi personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru încheierea unui nou contract cu Pfizer.
„Și, cum au vorbit, două lucruri au devenit clare: Pfizer ar putea avea mai multe doze pe care le-ar putea oferi Uniunii, mult mai multe. Iar Uniunea Europeana ar fi încântâtă să le aibă”, se arată în articol. Educația medicală a lui Von der Leyen, precum și profesia soțului ei par să fi fost de mare ajutor în negocieri. Ursula von der Leyen este doctor în medicină și are un master în „Sănătate publică”, iar soțul ei, Heiko von der Leyen, este directorul medical al companiei biofarmaceutice din SUA, Orgenesis Inc., specializată în dezvoltarea de terapii celulare și genetice.
Ștergem tot, să nu rămână urme!
Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului European, din 30 mai 2001, prevede că fiecare cetățean al UE are „acces maxim și simplificat” la toate documentele aflate în posesia Comisiei, a Parlamentului UE și a Consiliului ţărilor membre. După cum relatează revista spiegel.de, gestionarea efectivă a documentelor de către Comisia Europeană este însă în puternic contrast cu regulile de transparență auto-impuse: „Comisia șterge masiv e-mailuri, iar sms-urile și chat-urile nici măcar nu sunt arhivate, pentru că sunt de scurtă durată”. În concluzie, „este posibil ca mesajele-text dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, să fi dispărut și ele”.
Un jurnalist de la netzpolitik.org a vrut sa afle detalii despre acest mega-deal, iar în aprilie, pe baza Regulamentului nr. 1049/2001, a cerut Comisiei Europene să dezvăluie toate comunicările dintre Bourla și von der Leyen. Potrivit site-ului asktheeu.org, „cererea a fost refuzată de Secretariatul General al Comisiei Europene”.
Comisia ar fi precizat însă că nu se află în posesia corespondenței. SMS-urile și alte mesaje scurte sunt „prin natura lor, de scurtă durată și, în principiu, nu conțin informații importante despre politica, activitățile sau deciziile Comisiei”, a declarat secretarul general al Comisiei, Ilze Juhansone, potrivit publicației spiegel.de. Întrebarea dacă mesajele lui von der Leyen către Bourla au fost șterse, mai există nearhivate, sau dacă despre ele nu are cunoștință Comisia, a rămas fără răspuns.
Ursula von der Leyen e intangibilă! Deși este suspectată de corupție la nivel înalt, ea e protejată de Comisia Europeană!
Reafirmând o constatare anterioară de administrare defectuoasă, Ombudsmanul European Emily O’Reilly a oferit o ultimă salvă într-o dispută în curs de desfășurare privind scandalul cu iz de corupție de la vârful UE. Înaltul funcționar european a întrebat Comisia Europeană dacă mesajele text sunt considerate tipul de document care ar trebui păstrat pentru evidența publică sau dacă WhatsApp este, în esență, o excepție de la regulile de transparență ale UE. În opinia sa, abordarea Comisiei „lasă impresia regretabilă a unei instituții a UE care nu este deschisă în chestiuni de interes public semnificativ!”- a spus O’Reilly ,într-o declarație prin care închide ancheta asupra unei chestiuni numite „Ștergere-poarta” de critici.
Von der Leyen e subiect „tabu „și pentru șefa Parchetului European!
Este cu atât mai urgent de lămurit chestiunea, în lumina dezvăluirilor despre tacticile scandaloase de lobby ale concernului Uber, făcute la începutul acestei săptămâni, după cum a arătat și O’Reilly. Ea a îndemnat Comisia să vină cu o abordare mai serioasă pentru păstrarea mesajelor text, numind chestiunea „un apel de trezire”. Disputa provine dintr-un articol din New York Times de anul trecut, care făcea referire la schimburi directe de text între Von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, despre vaccinurile împotriva coronavirusului. După ce Comisia a respins cererea de acces a jurnalistului Alexander Fanta, O’Reilly a emis o constatare inițială de administrare defectuoasă și a îndemnat Comisia să depună un efort mai serios pentru a găsi textele la începutul acestui an. Luna trecută, Comisia a răspuns că astfel de „documente efemere, de scurtă durată, nu sunt păstrate”. În același timp, Comisia a recunoscut că aceste texte ar putea intra în definiția documentelor care trebuie păstrate. O’Reilly a publicat recomandări pentru conservarea textului, inclusiv soluții tehnologice pentru a le face mai ușor de salvat. Desigur, ce a mâncat lupul, adică, banii contribuabililor europeni, rămâne bun mâncat, cum zice proverbul!…Iar comisioanele uriașe, intrate în conturile secrete ale decidenților în privința vaccinurilor anti-Covid, rămân și ele secrete și intangibile. Căci, dacă vă faceți speranțe că marea (la propriu) luptătoare din vorbe cu corupția de la vârful Parchetului European, veți rămâne profund dezamăgiți. Până acum, aceasta nu a scos o vorbă în legătură cu acest subiect fierbinte, o afacere cu puternic iz de corupție și în care miliardele au zburat în conturile concernului Pfizer fără prea multe explicații. Un procuror sau investigator dedicat ar putea face lumină în acest caz, ghidându-se după principiul „Follow the money”. Întrebarea este: Se încumetă cineva să o facă?!