Afacerea “Cîțu-Vaccinuri inutile” miroase a corupție!

Fostul premier liberal a cumpărat vaccinuri antiCovid de 1,2 miliarde de euro pentru o șpagă de 20 de milioane?!

Ancheta DNA trebuie să găsească un țap ispășitor, iar Florin Cîțu e candidatul ideal

Disperat, ex-prim-ministrul Fostul premier liberal susține ba că a primit ordin de la Ursula von der Leyen, ba că alții sunt de vină

Scandalul celor 120 de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid, achiziționate din dispoziția fostului premier liberal Florin Cîțu este departe de final. Avem vaccin anti-COVID pentru … 128 de ani! Statul Român a luat 120 de milioane de doze, din care a folosit mai puţin de 17 milioane. Iar la 1.200 de imunizări, câte se făceau în vara anului trecut, au dura mai bine de un secol să epuizăm stocurile. Ce vom face cu restul? Oficialii ridică din umeri: Procurorii DNA cercetează achiziţiile. 

Cîțu a fost darnic: 1,2 miliarde de euro de la nașul mare!

România trebuie să plătească 1,2 miliarde de euro pentru 87 de milioane de doze de vaccin antiCovid contractate. Guvernul a plătit mai puţin de 300 de milioane, aşa că mai avem de achitat peste 900 de milioane de euro. Am reuşit să vindem zece milioane de doze, am donat două milioane, alte două milioane au expirat, prin urmare, mai avem la dispoziţie circa 56 de milioane de doze. Chiar dacă presupunem că nu ar mai expira, ar fi nevoie de 46 de mii de zile pentru a termina dozele, asta în condiţiile în care acum, zilnic, se mai vaccinează circa 1.200 de români. Însă, toate centrele de vaccinare au fost închise după 1 iulie 2021, din lipsă de pacienți.

„Interesul pentru vaccinare, în mod evident, a scăzut. Scade şi probabilitatea de a le putea vinde şi chiar probabilitatea de a le dona. Ce vom face cu ele încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Renegociere imposibilă

Aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca care au expirat vor trebui distruse, anunța, în decembrie 2021, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță. Într-o declarație făcută  ziarului „Evenimentul Zilei”, publicată pe 15 aprilie a.c., Ministrul Sănătății a anunțat că dorește renegocierea contractelor de achiziție a vaccinurilor anti-coronavirus, după ce autoritățile din România au irosit circa 6 milioane de euro pe doze de ser imunizator care au expirat (circa două milioane de vaccinuri). Contractele stabilesc cumpărarea de vaccinuri anti-COVID-19 până în anul 2023, în cantități foarte mari. Alexandru Rafila a spus că dorește renegocierea contractelor de achiziție a vaccinurilor anti-coronavirus. Într-o conferință de presă susținută tot în aprilie, șeful Ministerului Sănătății a explicat că expirarea serurilor  nu reprezintă un eveniment deosebit, însă, având în vedere cantitatea mare de doze care au expirat până în prezent, situația este una alarmantă. Cu atât mai mult cu cât interesul pentru vaccinare și pentru achiziția dozelor de vaccin din partea altor state europene este aproape inexistent.

„Eu am avut această preocupare din primul moment şi am reuşit să vând, practic, toate vaccinurile primite de la compania Pfizer în lunile ianuarie și februarie. Deci am vândut 6,5 milioane de doze către Germania şi către Ungaria”- a spus ministrul Sănătății, explicând în continuare că dorește renegocierea contractelor încheiate în acest sens și care sunt valabile până anul viitor.

Până în prezent, circa 3 milioane de vaccin anti-COVID-19 au expirat, pagubele fiind estimate la 9 milioane de euro. Interesul pentru vaccinare rămâne scăzut la nivel mondial.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat reent, la Oradea, că autoritățile iau în considerare rezilierea contractului pentru cele 40 de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid-19, care ar urma să fie livrate României, în 2022 și 2023.

Cum se aruncă milioanele de euro la gunoi!

Ziarul “Libertatea” a publicat, pe 30 martie, un articol care arată că România mai trebuie să primească vaccinuri în valoare de 790 de milioane de euro, în perioada 2022-2023, și a primit deja doze în valoare de 140 de milioane de euro.
După publicarea articolului, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut o anchetă. „Vreau şi eu să explice aceşti oameni, şi în faţa dumneavoastră şi în faţa procurorilor, cum au făcut comandă de încă 40 de milioane de doze de vaccin! E o incoerenţă de logică. Eu ce pot să spun foarte clar este, ca oameni politici, trebuie să vii să dai explicaţii. Pe urmă, dacă ai avut interese sau nu ai avut interese, mi-e greu să cred că nu ai avut interese la suma de 630 de milioane!”- a declarat liderul social-democrat.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că în 2020 și 2021, se mai puteau renegocia contractele, dar că acum ar fi prea târziu. Ministrul Sănătății a mai spus și că 2 milioane de doze, care au expirat, au fost aruncate.

Jalnicul șpăgar dă vina pe toți

Acuzatul principal, ex-premierul liberal Florin Cîțu, încearcă, în disperare de cauză, să arunce vina pe…Ursula von der Leyen!

 „Tot acest program la care a participat România a fost decis în Uniunea Europeană până în 2023. A fost decis la început. România a primit o cotă parte pe care am luat-o, dar până acum este o mică parte. Nu se știa – vine doza a doua, a 3 a, doza a 4-a. Guvernarea de azi, Ministerul Sănătății putea oricând – <Nu vreau să fac comanda>, Ministrul Finanțelor putea să spună că nu vrea să facă plata”, mai spune Cîțu.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, în repetate rânduri, că Ministerul Sănătăţii a avut posibilitatea, în cursul anului trecut, să refuze achiziţia de noi doze de vaccin, însă, în mai 2021, a acceptat doze suplimentare pentru anii 2022 şi 2023. Întrebat dacă este adevărat că Ministerul Sănătăţii putea să nu comande doze suplimentare de vaccin anti-Covid, după cum susținea Cîțu, ministrul Alexandru Rafila a explicat că ministerul ar fi avut această posibilitate, în anul 2021, însă, în luna mai, instituţia a acceptat achiziţii de noi tranşe de ser pentru anii 2-22 şi 2023. Fostul premier Florin Cîțu a spus că el nu a avut nicio atribuție în comanda și achiziția de vaccinuri anti-Covid, îndemnându-i pe cei care vor să ancheteze de ce s-a făcut o risipă atât de mare să se îndrepte spre șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cîțu a afirmat că toate contractele au fost făcute la nivelul conducerii UE: ”Să o întrebăm pe Ursula von der Leyen cum a facut contractele!”- le-a spus Cîțu jurnaliștilor care l-au întrebat despre numărul mare de doze de vaccinuri anti-Covid comandat de România.

O anchetă fără acuzați! Așa e ordinul!

Liderul PNL, Ludovic Orban, a făcut o serie de comentarii referitoare la ancheta DNA cu privire la achiziția a 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, precizând că aceasta este o cantitate mult prea mare față de necesarul României. „Nu cunosc exact despre ce e vorba, am înțeles că este vorba despre achiziționarea unui număr foarte mare de vaccinuri, peste nevoile de vaccinare, iar când am ajuns la un anumit nivel, încă s-au mai achiziționat! Am achiziționat vaccinuri care erau în termen de expirare, pe care nu le-am folosit și pe care a trebuit să căutăm să le vindem, iar unele chiar au expirat!”- a spus Ludovic Orban, citat de Realitatea TV.

Procurorii DNA au demarat o anchetă care vizează achiziția a 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Într-un comunicat oficial, DNA anunțat că procurorii cercetează un posibil abuz în serviciu, dar că momentan, cercetările nu au în vedere anumite persoane. „Ca răspuns la solicitările transmise de către reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele: Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă («in rem»), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nici o persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”- se arată în comunicatul de presă.

Cîțu a comandat, a semnat, dar nu știe prețul!!

Fostul premier Florin Vasilică Cîțu susține că miniștrii Sănătății sunt cei care au semnat comenzile de vaccinuri și nu el. Cîțu l-a vizat în declarații mai ales pe fostul ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu, cel care a acuzat că, deși ministerul pe care l-a condus făcea plățile pentru vaccinuri, premierul a fost cel care a decis câte doze trebuie cumpărate.

“Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 28.290.000 de doze, domnul Tătaru, pentru  33.000.000, eu am semnat pentru 4 milioane de doze, doamna Mihăilă a semnat pentru 21.000.000 de doze, deci dacă erau prea multe, putea să spună că nu mai e nevoie. Domnul Vlad Voiculescu  a semnat pentru 9 milioane de doze, de CureVac, vaccin care nu a fost aprobat niciodată, dar este semnată comanda de Vlad Voiculescu“, a subliniat ex-premierul.

„Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că, de la început, s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor!”- încerca să se justifice, tot mai disperat, Cîțu. Culmea e că acesta nici măcar nu poate spune cât ne costă vaccinurile achiziționate de guvernul său! Ex-premierul a spus că preţul total al dozelor va fi cunoscut atunci când România va trebui să le achite.

Viteza de reacție a DNA – invers proporțională cu sumele afacerii!

„Vom vedea care este factura finală, atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura !”- a explicat Florin Cîţu.

Povestea devine din ce în ce mai groasă. Rîcîielile dintre PSD și PNL ne-au dus la o descoperire importantă. Am cumpărat vaccinuri anti-Covid 19 de 1,2 miliarde de euro. Nu știm cu precizie de cîți bani am mai aruncat din cauza expirării termenului de valabilitate și de cîți bani am mai făcut cadouri altor țări, ca să nu expire în depozitele noastre. Sumele sunt, oricum, enorme. Pot fi considerate găuri la buget. Dacă mai adăugăm achizițiile cretine și învîrtelile de la UniFarm, ajungem la sume și mai mari.

Dincolo de dispute televizate, nu se întîmplă mare lucru. Viteza de reacție a DNA pare invers proporțională cu mărimea sumelor cheltuite. Pe găinari îi sufocă și-i plimbă în cătușe în fața camerelor, pe mahări îi ia de braț, iar pe superșnapanii naționali și europeni îi ignoră! Nimeni n-a cercetat cu adevărat afacerea făcută o seama contractului global cu vaccinuri, în numele Uniunii Europene. Ducea la vîrful Comisiei și acolo, reprezentanții României nu pot face mai mult decât să dea din cap sau să spună yes. Nici alte țări nu au făcut scandal în legătură cu derularea afacerii, semn că poate exista unanimitate și în cazuri de ticăloșie.

Că au cumpărat Germania, Belgia sau Franța vaccinuri și pentru nenăscuți și pentru coloniile lor (dacă au făcut-o!) este treaba lor. Au  cetățeni care să plătească și au partide și procurori care să ridice problema. Ciudat este că noi, mult mai săraci decât ei, ne permitem o așa gaură la buget, fără să le cerem socoteală celor care din prostie, din interes sau dintr-o evaluare greșită au semnat o asemenea cheltuială catastrofală.

Marea luminăție întunecată într-ale businessului românesc, ex-preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat și el că „putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană”.

Adică „sictir, tovarăși! Afacerea a venit de sus!” România a cheltuit prostește în cazul vaccinurilor și al medicamentelor și materialelor necesare în pandemie, mult peste un miliard de euro. Și DNA-ul măsoară țeava canalului de scurgere din comuna domnului primar Gigi, care trebuie ras!

Miza – o „șpăguță” de 20 de milioane de euro!

Într-un amplu editorial din romanialibera.ro, jurnalistul Marius Ghilezan susține că în spatele achiziției celor 120 de milioane de doze se află o șpagă de 20 de milioane de euro. „Florin Cîțu se mai bucură nu numai de prezumția de nevinovăție, ci și de sprijinul sistemului! Oricând, martorului i se poate schimba încadrarea, în inculpat. Practica ultimilor ani ne-a demonstrat că procurorii pot face orice, după un simplu telefon, primit de la bază. Dacă nu ar fi ținut în puf, Florin Cîțu s-ar face țăndări. El, asemenea peștelui bunicii, ținut pe televizor, musai pe macrame, e fragil. Orice ușă trântită poate schimba feng shui-ul cabinetului”, mai scrie Ghilezan. „Prinși că umblă cu șobolani, acoliții premierului aruncă pisica spre COVAX, inițiativa mondială, înființată pentru accesul echitabil al tuturor țărilor la vaccinurile COVID-19, zicând că nu ar fi negociat ei, Doamne ferește! Ci sistemul integrat european. Florin Cîțu pare un instrument de unică folosință. Acum e folosit de gealați pentru a mai scoate un comision, mâine, aceiași gradați îl pot da la câini. N-a avut niciodată, zic apropiații săi, accese de personalitate, ci doar excese narcotice de insolvabilitate”, mai notează jurnalistul. Procurorii Anticorupție nu au o muncă grea. Există suficiente indicii ale fraudei. Legislația americană, de unde provine Pfizer, firma producătoare de vaccinuri, este limpede. Firmele de lobby și de comisionare au un dosar special. Acestea pot fi consultate. „Prin târg se vorbește despre o șpagă de 0,25 de Euro pe fiecare doză. Un vaccin costă 15 Euro. Un simplu calcul arată că grupul câștigător a parcat sau se pregătește de parcare cu vreo 20 de milioane de Euro, pe un afet de tun”- mai scrie Ghilezan. „Face temnicerul coliviei în care s-a băgat singur Florin Cîțu toți banii sau mai împarte și pe la „câștigători”?! Aici e șpilul. S-a îndestulat doar “quattro stagionii” din #echipacastigatoare și nu s-a dat nimic de ronțăit castorilor pădurii?! Pădurea din dreapta șoselei București – Ploiești, pădurea din stânga, – amândouă așteaptă să fie îndestulate cu cașcaval! Dacă a uitat de ele, a comis-o grav, domnul Florin Cîțu. Se știe. Lucrarea s-a făcut la nivel înalt. Un oarecare bărbat de zahăr din cartierul Ștejari, locație de lux din nordul capitalei, autoproclamat trimisul Unchiului Sam, a aranjat “deal”-ul, nu doar dealul de bani. Cercetarea procurorilor se poate extinde. Poate fi întrebat și fostul ministru de finanțe Alexandru Nazare, de ce a refuzat să semneze documentul privind achiziția de vaccinuri, “fără număr.” Ieri se vehicula prin târg că unii reprezentanți USR-PLUS i-au copt-o, adică au depus plângerea penală. Realitatea e alta, zic sursele noastre, rezerviștii controlați de Florian Coldea au scos pana ghilotinei”, mai scrie jurnalistul. 

Dacă România are bătăi de cap, Polonia pune piciorul în prag. Nu va mai primi și nici nu va mai plăti alte doze de vaccin, deşi are contracte ferme cu marii producători. Între timp, noi trebuie să plătim miliardul pentru comanda făcută de Cîțu și cei din spatele lui.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Italia permite inseminarea artificială pentru văduve

  Ministerul italian al Sănătății și-a actualizat orientările privind reproducerea asistată medical. Acum permite, de asemenea, accesul femeilor care au solicitat procedura împreună cu partenerul lor de sex masculin, dar acum…

  De ce vaccinul AstraZeneca nu mai este aprobat

  Vaccinul corona de la compania farmaceutică suedezo-britanică AstraZeneca, Vaxzevria, nu mai este aprobat în UE. Retragerea autorizației, care fusese deja decisă în martie, a intrat în vigoare marți, potrivit unui…