Mircea Geoană, favoritul românilor la prezidențiale. 

Potrivit unui sondaj INSCOP, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar putea câștiga ambele tururi ale alegerilor prezidențiale. Analiştii consultați de „Adevǎrul“ susțin cǎ situația se poate schimba pânǎ la alegeri, un element important fiind reprezentat de scrutinurile din iunie.

În ceea ce privește intenția de vot la primul tur al alegerilor prezidențiale, întrebați pe cine ar vota, 26% dintre români l-au indicat pe Mircea Geoană, candidat independent, urmat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, cu 24% din voturi, și de liderul AUR, George Simion, cu 13% din voturi. Pe următoarele locuri s-ar clasa președintele PNL, Nicolae Ciucă (12%), procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi (9%), apoi de lidera SOS România, Diana Șoșoacă (8%), și de liderul UDMR, Kelemen Hunor (3%), aratǎ sondajul INSCOP, prezentat de Digi24.

Geoană, câștigător în toate scenariile

Sondajul prezintă și câteva scenarii pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care s-a analizat intenția de vot pentru candidatul Mircea Geoană și următorii patru adversari aflați în topul preferințelor românilor în primul tur. Iar în fiecare caz, Mircea Geoană ar ieși câștigător, la cel mai bun scor (75%) avându-l contracandidat pe George Simion, iar la cel mai slab (61%) pe Marcel Ciolacu.

De altfel, deși nu și-a anunțat oficial candidatura, Mircea Geoană a fost cel mai bine clasat candidat la alegerile prezidențiale și în alte sondaje recente, unde conducea în toate scenariile în fața celorlalte nume vehiculate în spațiul public pentru scrutinul din toamnă.

Sondajul, efectuat în perioada 14 februarie – 5 martie, pe un eșantion de 2.000 de respondenți, prin intermediul unor interviuri față în față. Marja de eroare este de +-2,2%.

Cercetarea a mǎsurat şi opinia românilor despre 12 personalități politice. 

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Simion și Neamțu i-au cerut lui Gigi Becali 500.000 de euro pentru campania la europarlamentare. Finanțatorul FCSB: „Suflu și-n iaurt”

  Liderul AUR George Simion a fost filmat de jurnaliști ieșind de la discuții din curtea palatului lui Gigi Becali. Latifundiarul din Pipera a și explicat ce căuta Simion acolo. Politicianul…

  Mircea Geoană, răspuns ironic pentru Marcel Ciolacu: Nu sunt interesat de niciun „portofel” european.

  Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, 9 mai, la Alba Iulia, că nu este interesat de o poziţie la nivel european sau la nivel internaţional, ci…