Ce căuta ministrul Energiei la Viena?!

Virgil Popescu este acuzat că face jocuri murdare pentru compania ruso-austriacă  OMV

“Ministrul Dandana” blochează investiții în energie de 10 miliarde de euro

Știm că, în weekendul trecut (duminică 10 iulie), liderul AUR, George Simion l-a urmărit prin aeroportul din Viena pe ministrul Energiei, Virgil Popescu zis și ministrul Dandana. Popescu a fost socru mic la Viena, fiica sa căsătorindu-se cu un tânăr austriac. Anunțul a fost făcut chiar de ministru, dar „meritul” îi aparține lui George Simion. Liderul AUR l-a întâlnit pe Virgil Popescu în aeroport, în drum spre Viena și l-a filmat. Reamintim că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost acuzat în repetate rânduri că, prin activitatea sa, favorizează compania austriacă OMV. Ceea ce, în termeni penali, s-ar traduce prin trădare de țară. Popescu, mediatizat ca “ministrul OMV”, are niște explicații de dat. Și despre cununie, dar și dacă povestea e legată sau nu de OMV.

Popescu, ministrul OMV?!

Jurnalistul Andrei Bădin se întreabă, potrivit site-ului flux24.ro, dacă are compania OMV vreo legătură cu organizarea cununiei sau fiica și/sau ginerele au afaceri sau orice altă legătură cu compania austriacă? Au fost prezenți oficiali ai OMV la eveniment? În timpul vizitei private la Viena a avut sau nu Virgil Popescu întrevederi cu reprezentanți ai OMV?

După cum se știe, familia lui Virgil Popescu are în exploatare mai multe benzinării PETROM. Are aceasta condiții privilegiate din partea OMV-PETROM? Fixarea prețului la gaze în România la Bursa de la Viena are legătură cu relația privilegiată a lui Virgil Popescu cu OMV?

George Simion (AUR) îl acuză pe ministrul Energiei că slujește interesele OMV Petrom în cazul legii offshore: Simion spun că  nevasta lui Virgil Popescu are opt benzinării OMV și că soțul ei slujește intereselor companiei austriece OMV. Acuzațiile au fost lansate  în contextul dezbaterilor despre Legea Offshore.

În ședința a comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, reprezentanții AUR i-au acuzat pe ministrul energiei și pe reprezentanţii Federaţiei patronale din petrol şi gaze și le-au cerut să părăsească sala. “Ministrul Energiei – reprezentantul OMV Petrom! Iubire mare, trebuie să dăm gazele la austrieci! Hoţul ăsta, nevastă-sa are opt benzinării de la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa voastră. E un hoţ. Hoţul, OMV!”- a strigat George Simion către ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul şedinţei. Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale de petrol şi gaze, a refuzat să răspundă la întrebarea deputatului Dan Tanasă despre unde se vor tranzacționa gazele din Marea Neagră: „Explică pe ce bursă se vor tranzacţiona, pe Bursa de la Viena sau pe Bursa de la Bucureşti! Explică-le oamenilor! Tu eşti reprezentantul patronatelor!” Dar nu a primit nici un răspuns. La finalul ședinței, George Simion a publicat pe facebok o poză cu Virgil Popescu și reprezentantul OMV Petrom, salutându-se.

PSD acuză: Interesul OMV poartă fesul lui Johannis și al familiei Popescu!

Deputatul Dumitru Coarnă, singurul deputat din coaliție care a votat favorabil la moțiunea depusă împotriva lui Virgil Popescu, arată că ministrul Energiei este susținut nu numai de președintele Klaus Iohannis, ci și de OMV Petrom, acesta acționând în interesul companiei. Deputatul susține că producția de gaze, dar și de energie electrică a scăzut constant pe perioada celor trei mandate de ministru ale lui Popescu.

Benzinăriile deținute de soția ministrului Energiei, acțiunile la OMV Petrom vândute de Virgil Popescu, prezența în delegația oficială din Azerbaidjan a unui director de la această companie, precum și măsurile care au favorizat-o arată clar că acesta are susținere puternică din partea OMV Petrom – arată deputatul PSD Dumitru Coarnă. Acesta spune că nu contează cine a depus moțiunea împotriva ministrului Energiei, ci faptul că aceasta era întemeiată.

„Eu m-am dus pe fondul problemei, în ce privește moțiunea depusă împotriva ministrului Virgil Popescu, și am observat că există un temei acolo. Oricare partid ar fi depus o moțiune împotriva acestui ministru, eu o votam. Ministrul Virgil Popescu este susținut de OMV Petrom și de Klaus Iohannis, ce este așa greu de văzut? Are opt benzinării administrate de soția lui și, uitați-vă pe declarația lui de avere din decembrie 2020 și o să vedeți că a vândut acțiuni OMV Petrom. Iar de pe pagina lui de Facebook aflăm că a fost în vizită în Azerbaidjan și a luat cu el în delegația oficială și un director de la OMV Petrom. Uitați-vă pe piața energetică și la gaze să vedeți cât a încasat OMV Petrom de când s-a creat posibilitatea speculei pe gaze: peste un milion de euro. Virgil Popescu a diminuat producția de gaze cu aproape 18 procente. Noi produceam undeva, cu Romgaz, la 100.000 -110.000 MWh gaz natural pe an și, de când a venit băiatul ăsta ministru, am ajuns la 86.000. Iar scăderea a lăsat loc speculei pe piață” – a declarat presei deputatul Dumitru Coarnă.

Sabotează Popescu industria energetică românească?!

Potrivit deputatului PSD, România a scăzut și producția de energie electrică, de la o medie de 9.000 de MWh, la doar 7.000 MWh. Totodată, s-au înregistrat scăderi și la producția de hidrocarburi, conform publicației phonline.ro.

„De când este ministru dl Popescu, au scăzut toate și vorbesc despre exploatare, că la investiții avem zero. A blocat și a diminuat producția și acolo unde aveam capacități de producție. Am avut perioade când am produs 10.000-11.000 de MWh energie. Chiar îmi amintesc că într-o perioadă am dat energie electrică gratuit în Republica Moldova. Deci exportam 3.000-4000 de MWh și acum importăm 2.000 de MWh. A închis Termocentrala de la Mintia, care producea 1.385 MWh, adică aproape cât importăm noi acum. A redus producția și la Complexul Energetic Oltenia, dar și la Paroșeni. Avem termocentrale pe gaz care stau închise, la Ișalnița, la Chișcani, Termo Craiova. Termocentrala de la Iernut, care este tot pe gaze, este finalizată în proporție de 95%, dar nu se face nimic”, ne-a precizat deputatul Dumitru Coarnă. Acesta consideră că soluția cea mai bună pentru România este să se facă un mix energetic, adică Hidroelectrica, pentru că are bani, să cumpere Ișalnița, Chișcani și Iernut și se face atunci un preț comun. „Acum este un canibalism pe piața energetică, pentru că unii produc foarte ieftin, iar alții foarte scump, pentru că sunt obligați să plătească certificatele verzi. Dar nu se dorește, de aceea am spus că este un act de trădare, pentru că ai soluții și tu le faci exact invers!” – acuză Coarnă.

Blocaj la investiții,  cu miză de 10 miliarde de euro!
Potrivit moțiunii simple depuse împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, în timpul mandatelor acestuia, 25% din puterea instalată în capacitățile de producție de energie electrică din România a fost închisă, iar importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului național. Totodată, inițiatorii moțiunii au arătat că noile investiții în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor și blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu, iar peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenței sau alte motive, mai grave, .

„Domnul Suciu, vă credeam mai patriot. Daţi în administrare statului austriac gazele din Marea Neagră!” – a acuzat Simion. Parlamentarii au cerut preşedintelui de şedinţă să cheme chestorii sau paza să îi dea afară pe cei de la AUR. În cele din urmă, dezbaterile au continuat în comisiile reunite. Comisiile de buget, finanţe şi pentru industrii a Camerei Deputaţilor au dat, în cele din urmă, raport favorabil proiectului legii offshore. Majoritatea parlamentarilor prezenţi au votat „pentru” raportul lui Popescu Au fost şi patru voturi „împotrivă” ale reprezentanţilor AUR. Amendamentele USR şi AUR au fost respinse.

„Îl escortez afară. E un hoț. Hoțul, ministrul Energiei”, a spus George Simion. Recent, proiectul a fost aprobat de Senat, cu 91 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  BYD în Germania – Șefii auto din Germania tremură în fața acestui manager chinez

  Compania multinațională chineză BYD, cunoscută anterior în Germania doar ca producător de mașini electrice, se confruntă cu dificultăți neprevăzute în țara de origine a automobilului. Peste tot, lucrurile sunt în…

  Președintele Chinei, Xi, vrea să ridice relațiile cu Ungaria la un „nivel înalt”

  După Serbia, Ungaria l-a primit cu mari eforturi și pe președintele Chinei, Xi Jinping. Soldații călare s-au aliniat joi la Budapesta pentru a-l întâmpina pe șeful statului chinez de către…